Archief 2011Blokfluitleerlingen geven Mini-Kerstconcert

Dinsdag 20 december gaven de 2 groepen blokfluitleerlingen een gezamenlijk miniconcert in de sfeer van Kerstmis.
Marjo van der Locht liep stap voor stap de ontwikkeling vanaf de 1e les op 30 augustus door.
Hierbij gaf zij aan dat het belangrijk is om de kinderen te stimuleren om ook thuis te oefenen. Nu de kinderen in staat zijn om liedjes te spelen, wordt het ook steeds leuker.

Leuke nummers om te spelen zijn ‘Mieke hou je vast’ en ‘De school is uit’.
Bij dit nummer werden de ouders uitgenodigd om mee te doen.


Uiteraard werd er ook een kerstliedje gespeeld, Jingle Bells, compleet met gastoptreden voor de bellen.
Het klonk uitstekend! Onze complimenten.

Om de lessen leuk te houden wordt veel aandacht besteed aan de feestelijkheden die gedurende het jaar plaatsvinden, zoals Sinterklaas en Kerstmis.

Op zaterdag 24 december werd door de leerlingen bij de Jumbo supermarkt een Kerstoptreden verzorgd.


Op initiatief van Marleen Jans, klarinettiste bij onze harmonie, werd op zondag 6 november onze eerste wijnproeverij, Gaudete in Vino, gehouden.
Marleen volgt een opleiding bij het Wine and Spirit Education Trust, een hoogstaand internationaal opleidingsinstituut voor wijnexperts.

Het was een bijzonder leuke middag, met ook een leuke opbrengst voor het uniformenfonds.
De ruim 50 bezoekers konden maar liefst 24 Europese wijnen proeven, waaronder een bekroonde wijn van de Daalgaard uit St. Agatha.
Bijzonder in de smaak vielen een biologische Tempranillo en een rode wijn van Raimat Abadia, beide uit Spanje, een grüner Veltliner uit Oostenrijk en een Reserve Tawny Port uit Portugal.
Marleen en Monique (Cevelum) gaven uitgebreide informatie over de diverse wijnen. Deze wijnen zijn verkrijgbaar bij Slijterij Cevelum.
De kazen en snacks werden verzorgd door Jumbo Bosmans en het brood werd verzorgd door Bakkerij Harrie-Jan Loeffen.
De Heeren van Kuyc werd beschikbaar gesteld door de Schouwburg.

Onze hartelijke dank voor de prettige samenwerking.


Muzikale ondersteuning was er van een aantal gelegenheidsduo's, een kwartet en een pianist.

Hilde (dwarsfluit) en Erica (altsax) speelden het toepasselijke nummer On A Lazy Sunday Afternoon van The Kinks.


Het trio Thijs (trompet), Bart (euphonium) en Niels (trombone), die al vaker samen hebben opgetreden, kregen voor deze gelegenheid aanvulling van Andre (trompet).

Zij speelden onder andere Starwars, Sonate in G en Over The Rainbow.


Helga en Marianne, beiden op dwarsfluit, brachten delen uit een sonate van de 17de eeuwse Belgische componist Jean-Baptiste Loeillet de Gant ten gehore.

Deze componist heeft veel werk geschreven voor de blokfluit en veel van zijn muziekstukken zijn, ook voor dwarsfluit, nog steeds razend populair.


Paul (fagot) en Marianne (dwarsfluit) brachten de door Paul geschreven compositie Judith's Tune ten gehore.

Dat Paul een veelzijdig musicus is blijkt wel uit feit dat hij voor en na bovengenoemde optredens zeer verdienstelijk een groot aantal nummers speelde op piano.

Alle leden die een bijdrage hebben geleverd aan het succes van deze middag willen wij bij deze hartelijk bedanken.


Slagwerkgroep Cuijk zoekt leden

De slagwerkgroep van harmonie Gaudete is op zoek naar nieuwe enthousiaste leden. De groep bestaat op dit moment uit zeven leden. Dit zijn er eigenlijk net een paar te weinig waardoor zij een zoektocht zijn gestart naar drummers uit de buurt.
Het muzikale programma varieert van swingende pop tot Braziliaanse samba's. Het entertainmentgehalte van de groep ligt erg hoog en op deze manier lukt het de groep altijd om het publiek te vermaken. Vanwege doorstroming naar het harmonie-orkest is het ledenaantal de afgelopen jaren afgenomen. Om de groep te laten bestaan zijn er meer mensen nodig om de traditie van ruim 60 jaar slagwerkmuziek in Cuijk niet verloren te laten gaan.


Gaudete nam deel aan

Vrijdagavond 16 september stond de historische stad Grave in het teken van de Taptoe en de deelname hieraan was voor veel muzikanten van onze harmonie een compleet nieuwe ervaring. Muziek maken en tegelijkertijd de verschillende figuren uitvoeren lijkt eenvoudig, maar is dat zeker niet. De intensieve repetities na de vakantie hebben resultaat opgeleverd. De opening van de show met het nummer ‘Thriller’ was indrukwekkend. Hierna werd ‘Puttin’ on the Ritz’ gespeeld. Tijdens een slagwerksolo en hierna ‘Jupiter Hymn’ groepeerden muzikanten en vaandrigs zich weer om met ‘Famous British Marches’ het marktplein te verlaten.
Tijdens het Defilé werd door alle korpsen ‘Nightfall in Camp’ ten gehore gebracht, een prachtig nummer waarin diverse taptoesignalen zijn verwerkt.
We kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd optreden. Klik om de video te bekijken. Klik om de fotogalerij te openen.


Blokfluitlessen met Marjo van der Locht

Op dinsdag 30 augustus is de langgekoesterde wens van het bestuur van harmonie Gaudete in Domino in vervulling gegaan, de start van de eigen blokfluitlessen in samenwerking met Marjo van der Locht. Samen met de basisscholen in Cuijk worden kinderen gestimuleerd om een instrument te leren bespelen.
Marjo geeft al 28 jaar muziekles en is erg enthousiast om in Cuijk aan de slag te gaan. Zij werkt met de lesmethode van Tom Stone, waarbij ze met de uitgever heeft samengewerkt om deze lesmethode te optimaliseren. Het thema van de lessen is: ‘Blokfluit, dát is leuk’. De leuke liedjes, de grappige uitleg, de spannende muzikale avonturen en de vrolijke tekeningen zorgen ervoor dat de kinderen spelenderwijs noten leren lezen.
Er wordt naast de blokfluit gewerkt met allerhande ritme-instrumenten om de kinderen een optimaal muziekgevoel aan te leren.

Na de basisopleiding van twee jaar kan het kind een vervolgopleiding volgen bij Meander voor het leren bespelen van een instrument naar keuze. De lessen worden gegeven aan kinderen vanaf groep 4 op dinsdagmiddag vanaf half vier in het repetitielokaal van de schouwburg.
Er kunnen zich nog kinderen aanmelden. Voor meer info: www.muziekonderwijsmarjo.nl


Afsluitend optreden tijdens Cultuur aan de Maas

Het succesvolle zomerprogramma van harmonie Gaudete werd op zondag 28 augustus nogmaals ten uitvoer gebracht op de Maaskade in de sfeervolle Daf podiumwagen uit 1949. Met ondersteuning van Dennis op gitaar en van de zangeressen Ingrid en Stephanie werd hiermee een mooie serie concerten afgesloten. Zoals ook tijdens de eerdere concerten was er volop waardering voor de gezamenlijke prestatie. Enkele toehoorders vroegen welk orkest hier speelde en zij waren verbaasd en aangenaam verrast dat dit onze harmonie is. Een mooi compliment.


Martinuskerk 100 jaar jongOp donderdag 7 juli werd het eeuwfeest gevierd van de 1e steenlegging van de Sint Martinuskerk.

Na afloop van de druk bezochte Eucharistieviering begon het Kerkpleinconcert.
Marcel Siebers bracht een aantal eigen composities ten gehore en samen met de harmonie werd het nummer Air uit de New Baroque Suite uitgevoerd.
Ondanks de lastige timing tussen carillon en orkest kwam het stuk toch goed uit de verf.

De 111 jaar jonge harmonie, onder leiding van Joost Hendriks en aangevuld met Dennis Hulscher op zijn Fender Stratocaster en de zangeressen Ingrid en Stephanie, bracht een afwisselend programma.

Gaudete schuwt de diverse muziekstromingen niet.
André Rieu, musical, rock en jazzy swing, het kwam allemaal voorbij.
Richard van Geffen imponeerde op xylofoon met Happy Mallets.
Deze muzikale duizendpoot was verder nog te horen op het klokkenspel, op basgitaar en op pauken.

Voorzitter Jan Hijl van de restauratiecommissie complimenteerde de harmonie met haar optreden en maakte een terechte opmerking over de Martinus als klankbord.

Het Kerkplein blijkt een perfecte locatie te zijn voor concerten.

Zullen we dan maar zeggen: ‘Tot volgend jaar’?

Klik om de fotogalerij te openen.


Zwoele zomeravond op de Lavendelkade

Op uitnodiging van wijkvereniging De Heeswijk gaf harmonie Gaudete in Domino op dinsdag 5 juli haar 2e zomeravondconcert.
De uitbreiding met het combo en de 2 zangeressen was een schot in de roos.

Het weer werkte perfect mee en de wijkvereniging had gezorgd voor een gezellig terras. Het publiek reageerde enthousiast op het afwisselende repertoire.
De bekende melodieën van o.a. Mary Poppins werden vrolijk meegeneuried.
Er werd uitbundig geapplaudiseerd voor het orkest, de zangeressen Ingrid en Stephanie en voor de solo van Richard op xylofoon.

Na afloop nodigde Bert Keijzers, voorzitter van wijkaccomodatie De Nielt, het orkest alvast uit voor volgend jaar.

Voor meer foto's: www.fotocuijk.nl


Miniconcert aspirantenorkest en examen


Op dinsdag 28 juni gaf het aspirantenorkest een miniconcert.

Het examen leverde de volgende geslaagden op:

Tim van Brouwershaven, trompet C
Victor Janssen, trompet A
Gijs de Jonge, trompet A
Daan Veld, dwarsfluit B
Eline Driesse, klarinet B
Anke Geurts, klarinet B

Van harte gefeliciteerd met jullie diploma.

Klik om de fotogalerij te openen.Thijs, Bart en Niels stelen de show in Maldon

Tijdens het uitwisselingsweekend van 16 t/m 20 juni in Maldon traden Thijs Jacobs (Trompet), Bart Jans (Euphonium) en Niels Hendriks (Trombone) maar liefst 3x op.

Op vrijdag was er een ontvangst in de Town Hall, waarbij het trio 4 nummers ten gehore bracht. Zij kregen een uitbundig applaus hiervoor.

Zondag was er een afscheidsbarbecue, waarbij zij 6 nummers lieten horen.
Na de diverse speeches was ons trio nogmaals te horen met nummers als Star Wars, Big Spender, Allegro Sonate in G, Over The Rainbow, Tulpen Uit Amsterdam en het door Bart geschreven nummer Trumpet Journey.

Ter ere van de verjaardag van Janet Steeley werd eerst het Lang Zal Ze Leven gespeeld en daarna natuurlijk ook nog de Engelse versie hiervan.

Als laatste nummer werd, tot grote verrassing van onze Engelse vrienden, God Save The Queen ten gehore gebracht.
De nummers werden op humoristische wijze door Niels aangekondigd.

Het trio mocht een langdurig en welverdiend applaus in ontvangst nemen.Optreden van harmonie en slagwerkgroep ‘keigoed’Op 2e Pinksterdag, tijdens Cuijk KeiGoed, was er een optreden van het orkest op het Louis Jansenplein, met zangeres Stephanie en met begeleiding van Dennis op gitaar.

Ook was er een spetterend optreden van de slagwerkgroep.

Bij de kraam voor ledenwerving konden kinderen een trompet in elkaar zetten en uitproberen.

Klik om de fotogalerij te openen.Openbare repetitie Aspirantenorkest

Op dinsdagavond 31 mei was er een openbare repetitie van het Aspirantenorkest, waarvoor de leerlingen Basisvorming Muziek van Meander en hun ouders waren uitgenodigd. Hierbij konden zij kennis maken met de verschillende instrumenten die na de basisvorming bespeeld kunnen worden en wat voor soort nummers op het repertoire van het Aspirantenorkest staan. De repetitie stond onder de bezielende leiding van dirigent Peter Hendriks.


Gaudete laat zich horen tijdens Anjeractie

Op dinsdagavond 17 mei trakteerde harmonie Gaudete in Domino een deel van Cuijk-centrum op vrolijke muziek. Op meerdere pleinen werd een soort van serenade gebracht aan de bewoners. De reacties waren erg positief.
Een aantal collectanten liep mee ten behoeve van de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Veel bewoners van de bezochte straten hadden bij het openen van de deur het geld al in de hand en zij waren gul met hun giften. Hartelijk dank hiervoor.


Dodenherdenking Katwijk 8 mei


Op zondag 8 mei werden bij het ‘Monument voor Nederlandse militairen’ de soldaten van het 2e Bataljon 26ste Regiment Infanterie en manschappen van het Korps Politietroepen herdacht, die sneuvelden op 10 mei 1940.

Loco-burgemeester Michiel van Veen herinnerde zich hoe hij als kind speelde in en rond de kazematten, niet wetende welke gruwelijke taferelen zich hier hebben afgespeeld.
Op latere leeftijd heeft hij zich uitvoerig verdiept in de oorlogsgeschiedenis van Katwijk en omgeving.

Harmonie Gaudete speelde ‘Abide with me’ (Blijf mij nabij), ‘Muziek voor 4 Mei’ en het Wilhelmus.
Bij Café van Kempen werd als eerbetoon aan het voormalige Korps Politietroepen, met speciale toestemming, de Defileermars der Koninklijke Marechaussee gespeeld.


Nationale Herdenking 4 Mei


Op woensdag 4 mei werden op het Stationsplein de burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
De Nationale Herdenking is een eerbetoon aan deze gesneuvelden, die stierven voor de vrijheid van anderen.

Leerlingen van basisschool Harlekijn lazen gedichten en een verhaal voor.
Het monument ‘De Barmhartige Samaritaan’ is door groep 8 van de Harlekijn geadopteerd en wordt door hen onderhouden.
Burgemeester Hillenaar prees de leerlingen voor hun betrokkenheid.

Andre Bovenkerk blies het Signaal-Taptoe. Na de 2 minuten stilte speelde Harmonie Gaudete het Wilhelmus, gevolgd door ‘Muziek voor 4 Mei’ en ‘Blijf mij nabij’.


Minutenlange staande ovatie

‘Een parel aan de Cuijkse ketting’. ‘Een fantastisch optreden’. ‘Met mijn ogen dicht waande ik me weer in de jaren '70’. Zomaar enkele reacties na afloop van de uitvoering van de rockopera Jesus Christ Superstar in de schouwburg op Goede Vrijdag.
Het publiek beloonde het orkest, het combo, het koor en de solisten met een minutenlang durende staande ovatie. Extra waardering was er voor dirigent Joost Hendriks. De uitvoering kon de vergelijking met een musical bijna doorstaan, zo goed leefden de solisten zich in, in hun rol. De verteller maakte het verhaal compleet. Het bleef na afloop nog lang gezellig in de foyer. Kortom, bijzonder geslaagd!

Klik om de column van Geurt Franzen te openen.
Klik om de ingezonden brief van Hennie Tijssen te openen.
Klik om de fotogalerij te openen.


Rockopera Jesus Christ Superstar in concert


De intensieve samenwerking tussen componist Andrew Lloyd Webber en tekstschrijver Tim Rice heeft in 1970 geleid tot een ware klassieker.
In 1973 werd het ‘verhaal’ verfilmd en ook kwam er een musicalversie.

Intensieve samenwerking is er ook al jaren tussen harmonie Gaudete in Domino en het koor Noisy Voices, dit keer in de vorm van een uniek project. Nooit eerder werd in het Land van Cuijk en directe omgeving de Rockopera Jesus Christ Superstar door amateurmusici uitgevoerd!

Op Goede Vrijdag 22 april staat de albumversie op het programma, waarbij de harmonie en het koor worden aangevuld met een combo en een zestal professionele solisten.
De afzonderlijke nummers worden door een 'verteller' met elkaar verbonden.

Deze rockopera is al ruim 40 jaar oud en toch heeft het legendarische werk niets aan kracht ingeboet. Bij de première in 1971 liepen religieuze groeperingen te hoop en betichtten de makers van blasfemie. De hippiebeweging daarentegen zag er een symbool in voor het verzet tegen de gevestigde orde. De kruisiging van Jesus Christus is met emotionele intensiteit en vlijmscherpe ironie in muziek en tekst verwoord. Inmiddels is Jesus Christ Superstar uitgegroeid tot een monument, dat aantoont dat er geen eenvoudige oplossingen zijn tegen geweld, agressie en vreemdelingenhaat. (bron: www.digischool.nl)

Klik om het artikel in de Weekendkrant te openen.
Klik om het artikel in de Gelderlander te openen.


Cuijk verwelkomt burgemeester Hillenaar


Op dinsdag 8 februari was er een warm welkom voor burgemeester Hillenaar en zijn gezin. Na de beëdiging van de burgemeester op het gemeentehuis, was er een receptie in de schouwburg.
Naast de Brandweer en het Sint Antonius en Martinusgilde was vanzelfsprekend ook harmonie Gaudete in Domino van de partij.
Het gezin Hillenaar genoot zichtbaar van de serenade met de nummers:
Royal Air Force March Past en de Posthoorn Mars.

Aansluitend repeteerde de harmonie in het repetitielokaal voor het concert Jesus Christ Superstar.


Leden van Verdienste bieden muziekwerk aanAl vele jaren bieden de ‘Leden van Verdienste’ tijdens de Algemene Ledenvergadering een muziekwerk aan.

Dit jaar spelen de L.v.V. in op het themaconcert op 22 april in de schouwburg: Jesus Christ Superstar, waarbij nagenoeg alle nummers van de gelijknamige LP uit 1970 ten gehore worden gebracht.
(Zie onderstaand de hoes van de filmversie uit 1973)

In een begeleidend verhaal blikt Louk Hombergen terug op die periode.
Na 40 jaar wordt in Cuijk de draad weer opgepakt. En hoe!
Samen met het koor ‘Noisy Voices’, diverse andere artiesten en een combo, brengt Harmonie Gaudete in Domino weer een avondvullend programma.
Deze avond mag u niet missen!

Klik om het verhaal van Louk te lezen.


Wij zijn de L.v.V. bijzonder erkentelijk voor deze bijdrage.


Loftrompet 2010 voor Wilfred de Koning


Tijdens de Algemene Ledenvergadering in januari 2011 is de Loftrompet toegekend aan Wilfred de Koning.

Juryrapport:

De jury van de Loftrompet heeft besloten de Loftrompet 2010 wegens:

zijn jarenlange lidmaatschap van de MAC (Muziekadviescommissie),
zijn eveneens jarenlange zorg voor het instrumentarium voor leden en aspirantleden,
zijn meedenken m.b.t. het instrumentarium en echt álles wat de harmonie verder aangaat,
zijn adviezen en inzet als het gaat om sponsoring en fondsenwerving,
zijn meedenken in bijna alle kort- en langlopende projecten binnen de vereniging,

toe te kennen aan: Wilfred de Koning

Wilfred in dingen mee laten denken is als vanzelfsprekend.
Wilfred, namens alle leden, van harte proficiat.


Joost Hendriks ontvangt Aanmoedigingsprijs 2010


Tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs 2010 in de schouwburg op 9 januari 2011 mocht Joost de Aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen uit handen van wethouder Willemieke Vervoort.

Aanmoedigingsprijs

De Aanmoedigingsprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van €250,-.
Hierbij heeft de jury gekeken naar een activiteit uit 2010, die een vervolg of aanmoediging verdient en voor de gemeente op cultureel gebied een aanwinst is.

De jury gaf de volgende motivatie:
Joost Hendriks is op 22-jarige leeftijd benoemd tot dirigent van Harmonie Gaudete in Domino. Hij is een voorbeeld van kweek uit eigen jeugdopleiding.
Tevens is hij al jaren de drijvende kracht achter de Muziek Adviescommissie, hij initieert bijzondere concerten, hij schrijft/ arrangeert zelf muziekstukken voor de Harmonie en neemt muzikale initiatieven buiten de vereniging om. Hij is dus meer dan alleen technisch dirigent. Joost levert een grote bijdrage aan het Cuijkse culturele leven.
Hij is een voorbeeld voor de jongeren uit de gemeente Cuijk.
Met deze prijs wil de jury Joost Hendriks aanmoedigen om verder te gaan.
Joost, namens alle leden, van harte proficiat.

Voorafgaand aan de uitreiking van de Cultuurprijs en Aanmoedigingsprijs voerde de harmonie, samen met Marcel Siebers op carillon, het nummer ‘Air’ van componist Ted Huggens uit.
Klik om de uitvoering met het carillon te bekijken en beluisteren.