Archief 2017Kerstmis 2017​

Het is al jarenlang een traditie dat een ensemble uit de harmonie één van de kerstvieringen in de St.-Martinusparochie opluistert. Twéé ensembles zelfs, want ons opleidingsorkest verleent al jaren haar medewerking aan de Herdertjesmis.

Het ensemble uit het harmonieorkest, dit jaar voor het eerst onder leiding van Niels Hendriks, was dit jaar zelfs twee maal actief; op 1e Kerstdag en op zaterdagavond 30 december tijdens Old meets New.

Om te vergroten, klik op het vierkantje rechtsonder de video.Optreden opleidingsorkest, Kerstsfeer in Boxmeer


Om te vergroten, klik op het vierkantje rechtsonder de video.


Afgelopen zondag waren we te gast in Boxmeer waar we in een gezellige kerstsfeer, afwisselend met het opleidingsorkest van de Boxmeersche Harmonie, een aantal optredens hebben verzorgd.
Gezeten onder een soort iglotent voor hotel Riche hebben we onder leiding van onze dirigent Michel, na een wat aarzelende start, prima gespeeld. Het was weliswaar koud maar met een jas aan en tussendoor opwarmen in de zaal bij Riche was het goed te doen.

Via Michel hebben we diverse complimenten voor ons optreden ontvangen want zoals de speaker in de aankondiging vermeldde is het een hele prestatie van het orkest, om met van een instroom 9 nieuwe muzikanten afgelopen september, na 3 maanden repeteren, zo’n optreden te kunnen doen.

Als afsluiting speelden beide orkesten samen Mary’s Boychild onder leiding van Harrie Godschalk, de dirigent van Boxmeer.
Een veel gehoorde reactie van de muzikanten was: 'dat is leuk, moeten we vaker doen want samen spelen is leuk'.


Opleidingsorkest luistert bezoek Sinterklaas op

Traditiegetrouw heeft ons opleidingsorkest ook dit jaar weer in Winkelcentrum de Maasburg gespeeld om het bezoek van de Sint en zijn Pieten op te luisteren.

Voor een aantal muzikanten was dit het eerste optreden en dus best wel spannend, maar het ging allemaal prima.
We hebben inmiddels een behoorlijk opleidingsorkest en dat was duidelijk te horen. De muziek klonk mooi 'vol' omdat zowel eerste als tweede partijen werden gespeeld en natuurlijk vanwege de extra ondersteuning van 2 bassen en een schuiftrombone.

Ook de Sint was zichtbaar in zijn nopjes met de muzikale opluistering. De Sint bedankte alle muzikanten voor hun inzet en graag tot volgend jaar.


Nieuwe dirigent voor Gaudete

De afgelopen 8 jaren stond onze vereniging onder muzikale leiding van Joost Hendriks.
De prima samenwerking tussen orkest en dirigent heeft in deze periode, zoals jullie weten, tot vele mooie hoogtepunten geleid.
Aansprekende Kerst- en Nieuwjaarsconcerten, cross-overs met o.a. de Bull Town Band, Creation en de Ghesellen van St. Maerten en de uitvoering van de rockopera 'Jesus Christ Superstar' met popkoor Noisy Voices.

Joost heeft de samenwerking met andere verenigingen altijd gestimuleerd. Dat dit kan leiden tot bijzondere concerten was te zien en te horen tijdens het Verbeeldingsconcert in september in de theaterzaal.

Onlangs heeft Joost ons laten weten dat hij wilde gaan stoppen als muzikaal leider van onze vereniging.
Zijn laatste optreden was tijdens de traditionele Martinusmis op zondag 12 november jongstleden, zie hieronder.
Op de eerste repetitie daarna, 14 november, heeft Joost het stokje overgedragen aan Mariska Brienen uit Oeffelt.

Joost, bedankt voor de fantastische tijd onder jouw bezielende leiding.
Mariska, succes met deze nieuwe uitdaging en heel veel (muzikaal) plezier.


Eerste lustrum Martinusparochie groots gevierd

Foto: Theo Schaars

Honderden mensen vierden op zondag 12 november dat de Cuijkse fusieparochie vijf jaar geleden tot stand is gekomen.
Alle parochiekoren (ruim honderd zangstemmen) zongen samen met harmonie Gaudete in Domino de Missa Simplex van Piet Stalmeier en elke geloofsgemeenschap mocht onder begeleiding van organist Ton Keijzers een eigen lied ten gehore brengen. Elke geloofsgemeenschap leverde bovendien een bijdrage in de vorm van tekst, licht van een kaars en een symbolisch stuk mantel van Martinus. Ter afsluiting zong iedereen het Martinuslied mee. En daarmee was de feestelijke stemming beklonken.

De naamdag van patroonheilige Sint Maarten was de aanleiding om iets gezamenlijks op poten te zetten.
Aanvankelijk werd het initiatief niet in alle geloofsgemeenschappen even enthousiast ontvangen, maar al op de eerste gezamenlijke repetitie gebeurde er iets dat zich moeilijk laat beschrijven. Het besef groeide, dat men bezig was om met elkaar iets heel moois neer te zetten.
Dankzij de welwillende bijdragen van alle betrokkenen werd het ook een sprankelende viering. Het enthousiasme spatte er van af.

Theo Lamers haalde in zijn verkondiging de zeven werken van barmhartigheid aan: hoe Sint Maarten die in het alledaagse leven in de praktijk bracht, daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen. En zo kunnen wij naar elkaar omzien en één gemeenschap vormen. Geborgen bij elkaar onder de veelkleurige mantel van Martinus.

Voor de scheidende dirigent Joost Hendriks was een wens in vervulling gegaan: een groot koor te mogen begeleiden met zijn harmonie Gaudete in Domino. Het stemde hem dankbaar dat dit juist op zijn pad kwam voordat hij definitief afzwaaide.

Na afloop van de eucharistieviering werd het feest voortgezet in de kerk. Er was er gezorgd voor koffie, thee, limonade en een koekje erbij. Parochianen van alle geloofsgemeenschappen ontmoetten elkaar, waardoor het eensgezinde gevoel binnen de grote parochie nog verder werd versterkt.

"Zoiets mochten ze wel vaker doen", klonk het in verschillende geledingen.


Verbeeldingsconcert

Op zondag 17 september verzorgde harmonie Gaudete in Domino opnieuw een concert waarbij werd samengewerkt met verenigingen en artiesten uit de gemeente Cuijk.

Muziek is een manier om een verhaal te vertellen, uit te beelden. Ook op andere manieren kan een verhaal worden verteld, vandaar deze samenwerking.

Voorafgaand aan het concert werden de bezoekers in de foyer muzikaal onthaald door de blokfluitleerlingen onder leiding van Marjo van der Locht.

Het concert begon met Conquest of Paradise, waarbij de muzikanten afwisselend ook als koor werden ingezet. Een verrassend begin.

Tijdens het nummer The Castle beeldde Diny Kok dit kasteel uit op het doek, waarbij het publiek op een groot scherm haar verrichtingen kon volgen.
In het nummer A Highland Rhapsody zou Diny later ook nog een prachtig berglandschap tevoorschijn toveren.


Tijdens het nummer African Symphony gingen we samen met Chance4Dance op safari in een natuurreservaat.

De Kuumers, die we kennen van hun sketches tijdens pronkzittingen, hadden dit keer geen tekst maar lieten als De Olivetties hun muzikale kwaliteiten zien.
Even later speelden ze met reusachtige gitaren als Plectrum de zaal plat.


Magic M liet ons tijdens Harry Potter and the Philosopher’s Stone een aantal Toverboekgeheimen zien. Met zijn witte toverhandschoenen kon hij gloeiende balletjes vastpakken of laten verdwijnen.
Tijdens een later optreden liet hij ons zien hoe zijn rode pochetje een compleet eigen leven ging leiden. Ook weer als hij zijn toverhandschoenen droeg.

Peter Hendriks soleerde op de fietsbel bij het nummer Happy Cyclist. Met zijn capriolen kreeg hij de lachers op zijn hand.

Sportvereniging Olympia liet haar kunsten zien tijdens Olympic Spirit.
Tijdens de Chinese Folk Suite zouden ze later ook nog een drakendans uitvoeren.

Een keer per jaar tijdens een concert doet de Vriendenkring van onze harmonie verslag. Met bijna 100 leden is deze club van onschatbare waarde voor onze vereniging.
Vertegenwoordigers van de Vriendenkring mevrouw Rianne Hillenaar-Cöp en de voorzitter Don Arts konden dit jaar twee saxofoons aanbieden aan voorzitter Marc Hartings.
Maar eerst moesten wat vragen met betrekking tot het instrument worden beantwoord, zoals de waarde van het instrument en de bedenker ervan.
Marc mocht de hulp van het orkest inroepen als hij twijfelde over een vraag. Dat deed hij één keer. De meeste vragen kon hij zelf beantwoorden. Maar dat dhr. Sax een Belg was had hij niet verwacht.

Een saxofoon werd alvast overgedragen en hierna zou Don Arts nog ingaan op het onderhoud van de instrumenten, waarvan de kosten door de Vriendenkring worden gedragen.
Terloops werd bekendgemaakt dat dirigent Joost Hendriks, die na 8,5 jaar afscheid neemt, lid is geworden van de Vriendkring. Chapeau.


Joost bedankte hierna de geweldige club mensen waarmee hij de afgelopen jaren heeft mogen samenwerken. Hij heeft dit met heel veel plezier gedaan.

Voorzitter Marc Hartings nam hierna de microfoon over om op zijn beurt Joost te bedanken. Ook Nelleke werd op het podium gevraagd en mocht een bosje bloemen in ontvangst nemen.

Diny Kok had voor Joost een schilderij gemaakt en dit werd nu aan hem overhandigd. Hij was hier duidelijk door verrast.

Het meest hylarische optreden was ongetwijfeld de act Buukode van de Kuumers. Als een soort Sumoworstelaars slaakten zij allerlei kreten, waarvan je het letterlijk in je broek doet.
Dat ze hun buikspieren goed onder controle hebben lieten ze hierna zien en horen.


De geslaagden van dit seizoen


Van links naar rechts op de grote foto:

Laura Bus klarinet B (doet binnenkort praktijkexamen), Aranca Spil altsaxofoon A, Ilse Hartings klarinet B, Merel Ubeda altsaxofoon B, Kevin van Dijk klarinet C, Paul van Dijk altsaxofoon A, Pim Daanen, trompet A, en Zdenka Spil hoorn B.

Op de kleine foto: Dion Martens die geslaagd is voor zijn B-diploma altsaxofoon.

Een mooi resultaat. Allemaal van harte gefeliciteerd. Laura, succes.


Zomerconcert op het Kerkplein


Harmonie Gaudete in Domino sluit haar muzikale seizoen traditiegetrouw af met een tweetal zomerconcerten.

Het eerste was op vrijdag 7 juli op het kerkplein. Een aantal keren was de (kerkelijke) harmonie daar al te gast.
En steeds na de traditionele dienst van 7 juli, de dag van de eerstesteenlegging ruim 100 jaar geleden.
Het zijn altijd mooie zomeravondconcerten, een enkele keer als matinee op zondag.


Alle geledingen van Gaudete traden op: het harmonieorkest, en ook de jonge aankomende talenten van het opleidingsorkest en de blokfluitgroep.
Ook dit jaar waren de weergoden Gaudete gunstig gezind.
De publieke belangstelling was op deze avond weer zéér groot. Een concert dat dus wederom voor herhaling vatbaar is.


Uitwisselingsconcert opleidingsorkesten

Zaterdag 13 mei hebben ons opleidingsorkest en het opleidingsorkest van de Boxmeersche Harmonie samen een optreden verzorgd in verzorgingstehuis Castella in Cuijk. De zaal was goed gevuld met bewoners van Castella en familieleden van de muzikanten. Na het inspelen was Boxmeer als eerste aan de beurt voor een optreden.
Onder leiding van dirigent Harrie Godschalk werden vlot achter elkaar nummers uit diverse muziekgenres waaronder pop, jazz en Disney gepresenteerd.

Na de wisseling was ons opleidingsorkest aan de beurt.

Onder leiding van onze dirigent Michel van de Berg werden de diverse nummers gespeeld.
Voor het nummer Concerto for Triangle was gastspeler Marc (Hartings) ingevlogen.
Toen hij, na het nodige gestuntel met opbouwen, eindelijk klaar stond bleek dat Marc toch nog een paar keer moet repeteren om het nummer onder de knie te krijgen. Het was natuurlijk allemaal spel en het publiek genoot er zichtbaar van.

Om te vergroten, klik op het vierkantje rechtsonder de video.

Zeker voor herhaling vatbaar.

Als afsluiting speelden de orkesten, zonder enige voorbereiding, gezamenlijk het nummer Accidentally in Love. Het was even passen en meten om alle muzikanten op hun plek te krijgen.
Onder leiding van Michel werd het nummer gespeeld en het was een genot om te zien en te horen dat muziek letterlijk verbroedert want het klonk alsof we het wekelijks samen repeteren.

Tot slot kregen we nog een mooie pluim van Thea Scheers, vrijwilliger bij Castella. Volgens haar waren veel bewoners een beetje bang voor het volume van de orkesten maar ze zijn allemaal blijven zitten en dat is volgens haar een compliment voor de orkesten en de bewoners.

Muzikanten en dirigenten bedankt.

Het is weer examentijd

De afgelopen periode heeft een aantal muzikanten van het opleidingsorkest theorie-examen gedaan.
Ze zijn allemaal geslaagd en een aantal van hen heeft inmiddels ook al een (deel)examen praktijk achter de rug.

Allemaal van harte gefeliciteerd en veel succes met het praktijkexamen.
Op de foto van links naar rechts: Zdenka Spil (hoorn B), Paul van Dijk (altsaxofoon A), Kevin van Dijk(klarinet C), Aranca Spil, (altsaxofoon A) en Merel Ubeda (altsaxofoon B).
Niet op de foto Pim Daanen (trompet A).


Dodenherdenking


Tijdens de dodenherdenking op het Stationsplein op 4 mei ging voorzitter van het Comité Herdenking en Bezinning Janneke Hoefs in op het jaarthema 'De kracht van het persoonlijke verhaal'.
Verslagen van Cuijkse mensen die een dagboek bijhielden tijdens de oorlog en gesprekken met mensen die de oorlog hebben meegemaakt zijn heel waardevol. Rode draad in veel gesprekken is: Naar elkaar luisteren.
Hoe maak je een vertaalslag naar de nieuwe generatie waar het dagboek is vervangen door social media?

Evy Gerritze, Judith Verschuren en Jiske de Lange vertegenwoordigden de leerlingen van bassischool De Harlekijn, die het monument De Barmhartige Samaritaan hebben geadopteerd en ook onderhouden. Zij lazen gedichten voor.
Evy Gerritze las een gedicht voor van Merel Ubeda, die meespeelt bij onze harmonie.

Na het signaal Taptoe door Andre Bovenkerk volgde twee minuten stilte.
Hierna speelde de harmonie het Wilhelmus.

Burgemeester Hillenaar haalde het BNN-programma 'Dat wordt oorlog' aan, dat is gebaseerd op een onderzoek waaruit blijkt dat er weinig nodig is om groepen mensen tegen elkaar op te zetten.
Weinig verheffend en goedkoop vermaak? Maar het vindt kennelijk gretig aftrek. De scheidslijn tussen vermaak en conflict is klein.
Met dit gegeven in het achterhoofd is het lastig verwijten te maken aan mensen die in de oorlog bepaalde keuzes hebben gemaakt. De opdracht aan onszelf is: Welke keuzes maken wij? Welke politieke keuzes?
Ook in de oorlog waren er heldendaden en hielpen mensen elkaar. Dat geeft hoop.


Op 7 mei werden in Katwijk de 25 gevallenen van het II-26 Regiment Infanterie en het Korps Politietroepen herdacht die sneuvelden bij de Duitse aanval.
Tiny Sijakovic las het gedeelte uit het boek Standhouden..!; 10 mei 1940, over korporaal Nefs.

Dit jaar werden de namen van de gevallenen bij de II-26 Regiment Infanterie voorgelezen door Tiny Sijakovic. De namen van de gesneuvelden van het Korps Politietroepen werden voorgelezen door Kapitein Bart van Es, commandant van het Historisch Depot Koninklijke Marechaussee.


Lobke, Naomi en Ilse, leerlingen van basisschool de Zevensprong, die het monument hebben geadopteerd, lazen verhalen/ gedichten voor.
Tijdens het dankwoord van burgemeester Hillenaar werden de leerlingen nog extra genoemd en mochten ze een welgemeend applaus in ontvangst nemen.
De harmonie speelde Blijf bij mij, Valerius Gedenckclanck, Muziek voor 4 mei, het Wilhelmus en na afloop op weg naar café van Kempen de Limburgse Jagersmars.


Jeugd Play-Inn Beek

Harmonie KNA uit Beek (Ubbergen) viert dit jaar haar 95-jarig bestaan.
Een van de activiteiten ter gelegenheid van dit jubileum was een jeugd play-inn op 8 april. Een aantal muzikanten van het opleidingsorkest, die werden begeleid door een van onze bestuursleden, hebben meegedaan aan deze jeugd play-inn.

Volgens de muzikanten een lange en intensieve speeldag die zeker de moeite waard was. De muzikanten hebben ervan genoten en de organisatie kan terugzien op een geslaagd evenement.

Op de foto's het gelegenheidsorkest dat klaar zit voor het slotconcert, het programma en de namen van de deelnemende muzikanten.
Met wat speurwerk en een vergrootglas zijn onze leden zeker terug te vinden.


Algemene ledenvergadering


Op de ALV van 7 maart namen we afscheid van Floris van Heukelom als voorzitter. Unaniem werd Marc Hartings als zijn opvolger gekozen.
Marc maakte al deel uit van het bestuur en we zijn blij dat hij de taak als voorzitter op zich neemt.
Floris blijft deel uit maken van het bestuur als gewoon bestuurslid voor weer een nieuwe termijn van drie jaar, hetgeen ook door de leden bevestigd werd.
We namen afscheid van Marleen Jans als bestuurslid. Als haar opvolger verwelkomden we Gert Thijssen. Gert draaide al een tijdje mee in het bestuur en dat werd op de ALV met algemene instemming ook als zodanig bevestigd. Als dank voor haar inzet in het bestuur ontving Marleen de traditionele bos bloemen.

Later op de avond kreeg Marleen ook nog eens de Loftrompet toebedeeld. Volgens de onafhankelijke jury omdat:

ze een enthousiast muzikant in het orkest is,
ze met haar gedrevenheid met succes de commissie Financiéle Acties mede vormgegeven heeft,
en daarnaast ook nog eens actief is in o.a. de Programmacommissie.

Het werd sowieso een beetje de avond van Marleen, want zij was ook nog één van de jubilarissen.

Gehuldigd deze avond werden:
12,5-jarig lidmaatschap:
Peter Bloemen, Bart Jans, Tom van de Laan, Gertie Houben-Rutten en Marleen Jans.

25 -jarig lidmaatschap:
Els Jans, Hans Cranen en Wim Martens.

Traditiegetrouw boden de Leden van Verdienste, vertegenwoordigd door Arnold Jacobs, een muziekstuk aan.
Dit keer 'Peter en de Wolf', een stuk dat een paar weken later al gespeeld zou worden op het concert 26 maart in het Merletcollege.
De commissie nam het stuk dankbaar in ontvangst.

Twee nieuwe Leden van Verdienste maar liefst op deze ALV.

Tonny Thonen
heeft na maar liefst 71 jaar actief lidmaatschap het musiceren bij Gaudete om gezondheidsredenen beëindigd. 71 Jaar actief musiceren komt slechts zelden voor, reden voor Gaudete om hem middels dit lidmaatschap in ons midden te houden. Dank voor 71 jaar Gaudete!

Wilfred de Koning
is al jarenlang muzikant bij Gaudete. Maar dat niet alleen. Integendeel.
Achter de schermen is hij de man die zich onder andere al tientallen jaren bekommert om ons instrumentarium, iedere keer weer de (nieuwe) leden voorziet van een passend instrument, contact onderhoudt met de leveranciers en reparateurs, de MuziekAdviesCommissie leiding geeft, concertmeester is, zich in het verleden bemoeide met de organisatie van buitenlandse reizen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Wilfred is nog lang niet van plan te stoppen met zijn werkzaamheden voor Gaudete maar iemand met zulke verdiensten mag ook tussendoor wel eens in het zonnetje gezet worden. Hulde!