Archief 2019Matineeconcert op Kerkplein

Harmonie Gaudete sluit haar muzikale seizoen bijna traditiegetrouw af met het zomerconcert op het kerkplein van de Sint Martinuskerk.
Een aantal keren was de (kerkelijke) harmonie daar al te gast. En steeds na afloop van de traditionele dienst van 7 juli, de dag van de eerstesteenlegging, al meer dan 100 jaar geleden.
Concertjes die voor herhaling vatbaar zijn en dat vonden de harmonie en het bestuur van de parochie beiden.
Aangezien 7 juli dit jaar een zondag is werd het een matineeconcert.

Alle geledingen van de harmonie waren aanwezig: het harmonieorkest, en ook de jonge aankomende talenten van het opleidingsorkest en de blokfluitgroep.


Er is sprake van een ongedwongen sfeer, mede door het publiek dat geniet van een drankje wordt het Kerkplein zo een gezellig zomers terras.
De weersomstandigheden waren goed, we hebben het droog gehouden, maar zoals vaker op die locatie is de wind flink aanwezig.
Gewapend met veel wasknijpers kon het programma goed uitgevoerd worden.

Bij de keuze van haar programma zoekt harmonie Gaudete een balans tussen klassieke - als origineel voor harmonieorkest geschreven composities- en populaire nummers.
Het harmonieorkest speelde daardoor o.a. zowel een mars (Ceremonial March) als ook popnummers( Don't Stop Me Now).
Het opleidingsorkest liet ook goed van zich horen met klassieke (The young Amadeus)- en populaire (The King of Pop) nummers.
Samen met de blokfluitleerlingen speelden alle muzikanten het nummer Dancing Recorders, zo konden de blokfluiters al vast wennen hoe fijn het is om in een groot orkest te spelen.

Tijdens de derde helft was iedereen het erover eens dat het een leuk en geslaagd concert was geweest.


Afsluitende examens

Aan het eind van het seizoen vinden weer de examens plaats voor de diverse instrumentopleidingen.
De jeugd zorgde begin juli weer voor maar liefst 8 nieuwe diploma's.


Op de foto van v.l.n.r:
* voorste rij: Gert (A-trompet), Eva (B-dwarsfluit), Lieke (A-dwarsfluit), Eveline (A-hobo)
* achterste rij : Kevin (D-klarinet), Merel (C-saxofoon), Sanne (C-saxofoon), Paul (B-saxofoon)

Allen van harte gefeliciteerd met applaus!Werken aan de muziekbibliotheekDe vele tientallen leden uit onze diverse orkesten spelen allemaal van bladmuziek.
Bij nieuwe nummers moeten die partijen besteld worden, maar we kunnen ook gebruik maken van onze eigen grote muziekbibliotheek.
Hierin worden nummers bewaard die al eens eerder zijn gespeeld, vaak al langer geleden.

Elke instrumentgroep (sectie) heeft zo zijn eigen partijen.
Maar niet alle muzikanten uit een sectie spelen allemaal altijd dezelfde noten.
Van veel partijen, bijvoorbeld klarinetten, zijn er vaak naast een eerst- ook een tweede- en derde 'stem' beschikbaar, zodat het samen mooi (meerstemmig) klinkt.

Om elke muzikant van de juiste partijen te voorzien houdt een aantal leden zich bezig met dit werk voor de muziekbibliotheek.
Als het reperoire voor een orkest wordt vernieuwd, betekent dit niet alleen het uitgeven van die partijen, maar ook het innemen- en sorteren van oude partijen.
Hoe dit vele papierwerk er in de praktijk uitziet kun je zien op deze foto.

We zijn heel erg blij dat enkele leden hier vele uurtjes aan willen besteden!.


Diploma D voor Kevin van Dijk


Dinsdag 25 juni beleefden we het laatste onderdeel van het D-examen van onze klarinettist Kevin van Dijk: het openbare gedeelte, een optreden met ons harmonieorkest.
Het D-examen voor het bespelen van een instrument is het hoogste diploma dat je kunt halen als amateurmusicus en is het resultaat van jarenlang les blijven nemen en oefenen.

Kevin is 15 jaar en begon in 2010 als 6-jarige met blokfluitles bij Annemieke Pouwels.
Na de blokfluit koos hij voor de klarinet en zo kwam hij in 2011 bij onze harmonie terecht.
In september 2012 begon hij daar bij het opleidingsorkest onder leiding van Peter Hendriks, dat in januari 2013 meedeed aan het Nieuwjaarsconcert.
Vanaf september 2013 mocht hij ook bij het harmonieorkest meespelen op de derde rij. Zijn eerste concert was het nieuwjaarsconcert in de Sint Martinuskerk in 2014. Sindsdien geniet hij volop van de repetities van zowel het opleidingsorkest als het harmonieorkest en speelt hij alle concerten mee.

Inmiddels is hij bij het harmonieorkest doorgeschoven naar de eerste rij naast Wilfred de Koning.
Onder leiding van aspirant-maestro Martijn Willems speelde hij in januari dit jaar tijdens het Maestro-concert al een stuk solo bij de Bolero.
Naast het harmonieorkest speelt Kevin ook bij het jeugd-symfonieorkest KJO in Nijmegen en wordt hij regelmatig gevraagd als invaller bij andere orkesten.
Dinsdagavond 25 juni was hij voor zijn D-examen de solist bij het Concertino van Weber.

Een mooie prestatie van Kevin. Van harte proficiat!


Diploma's voor blokfluitleerlingenAanstormende talenten vanuit de blokfluitgroep hebben de opleiding - en het jaar succesvol afgerond met een fraai diploma!

Na deze basis opleiding zijn ze klaar om te beginnen met les op een instrument dat in het harmonieorkest wordt gespeeld. Leuk en spannend om hiermee na de zomervakantie te beginnen.

Allemaal van harte gefeliciteerd met het behaalde diploma en een fijne vakantie.


Anjeractie


Info avond instrumentkeuze

Praktisch iedereen begint zijn/ haar carrière bij de harmonie met blokfluitlessen en kiest daarna een instrument om mee verder te gaan bij het harmonie orkest.
Tijdens de instrumentkeuzeavond krijgen de leerlingen net voor het eind van de lessen de gelegenheid om kennis te maken met de instrumenten, die in een harmonieorkest worden bespeeld.
Blokfluitdocente Marjo heeft vooraf tijdens de les al het een en ander verteld over diverse instrumenten.
Sommigen weten al lang wat ze willen gaan spelen, anderen kunnen maar moeilijk kiezen.Dit snuffelen aan instrumenten gebeurde weer op 9 april dit jaar. Om te laten horen hoe alles samen klinkt in een groep speelde het opleidingsorkest enkele nummers.
Leuk om te zien hoe collega-blokfluiters van vorig jaar nu vol meespelen in een orkest!

Hierna konden de blokfluitleerlingen en hun ouders de orkestleden opzoeken met de instrumenten die hen wel interessant leken. Naast een praatje en wat vragen mochten de leerlingen (en ouders) alle instrumenten ook uitproberen. Bijna iedereen kreeg er wel geluid uit, ook al was het natuurlijk nog niet helemaal perfect ...

De blokfluitlessen eindigen voor de vakantie, dan moeten leerlingen ook hun instrumentkeuze hebben gemaakt. Na de zomervakantie kan dan begonnen worden met muzieklessen op het nieuwe instrument.


Algemene ledenvergadering


Op de ALV werd door Arnold Jacobs en Louk Hombergen weer traditioneel namens de Leden van Verdienste een muziekwerk aangeboden.
Deze activiteit wordt altijd ingeleid door een gesproken column door Louk, een geestig verhaal met soms een serieuze ondertoon.
De muziekkeuze viel dit keer op het werk Robinson Crusoe, van componist Bert Appermont. Een werk gebaseerd op de wereldberoemde gelijknamige roman van Daniel Defoe uit 1719.
Een mooie en belangrijke geste ieder jaar van de Leden van Verdienste, waarvoor ook wederom onze dank.


De Loftrompet.

Eéns per jaar wordt uit de leden van de harmonie een uiterst geheime jury samengesteld om een persoon voor te dragen die het afgelopen jaar veel heeft betekend voor de harmonie, ongeacht de taken en/of functie.
Elk jurylid dient een paar namen in, en diegene met de meeste punten krijgt de eer om de loftrompet in ontvangst te nemen.

De loftrompet ging dit jaar naar Floris van Heukelom.

Het juryrapport roemde o.a. zijn jarenlange inzet, actieve betrokkenheid en onmisbaarheid bij ieder optreden.

'Een duizendpoot die we nodig hebben'
Jubilarissen.

We zijn weer blij dat we deze keer opnieuw een aantal - wel 4 - jubilarissen in ons midden hebben.
Drie daarvan stammen uit de familie Bovenkerk: Rob, Hennie en André zijn allen 25 jaar lid en kregen daarvoor de ster(ren) als onderscheiding van de harmonie.


Helga van Duijnhoven-Avontuur is maar liefst veertig jaar(!) lid van Gaudete en kreeg daarvoor o.a. de oorkonde en de speld van de Bond.Solistenconcours Sambeek


De Brabantse Bond van Muziekverenigingen organiseerde op zondag 24 maart weer een solistenconcours in Sambeek.
Een concours is een gelegenheid voor musici die (solo) voorspelen op een instrument, en dan worden begeleid met een piano.
De deelnemers worden ingedeeld naar speelniveau (1e t/m 5e Divisie en Introductiedivisie) en worden dan binnen hun eigen niveau beoordeeld door een professionele jury.
Na afloop ontvangt de solist een juryrapport, waarin wordt vermeld hoe er is gespeeld en hoeveel punten er zijn verdiend op in totaal vijf onderdelen. De beste speler uit zijn/haar niveau, dus diegene met het meeste aantal punten, is de winnaar.

Onze vier solisten hebben allemaal een mooie eerste prijs gehaald:

Paul : 4de divisie: 83 punten (deed voor de eerste keer mee!)
Merel: 3de divisie: 91 punten ( met lof!)
Kevin: 2de divisie: 88 punten
Sanne: 2de divisie: 82 punten

Met deze prima score heeft Sanne net één puntje te weinig gehaald om ook door te mogen naar de Brabantse Kampioenschappen, heel jammer....
Maar uiteraard iedereen gefeliciteerd met dit fantastische resultaat! en succes bij de Brabantse kampioenschappen.


Na het succesvolle Maestro-concert in januari, liet Gaudete zich op zondag 17 maart in haar volledige omvang zien. Tijdens het Complete Gaudete Concert, van 14.00 tot 15.30u in het Schouwcafé, presenteerden de blokfluitgroep, het opleidingsorkest en het harmonieorkest zich aan elkaar en aan het publiek.
Het Complete Gaudete Concert, een nieuwe naam voor het concert dat vroeger als Familie & vriendenconcert door het leven ging, wordt jaarlijks gegeven. Dit luchtige zondagsmiddagconcert heeft als doel om de verschillende groepen binnen de Harmonie - jong en oud, ervaren en onervaren - te verbinden en te presenteren aan het publiek. Daarnaast wil de Harmonie laten zien wat je kunt bereiken met samen muziek maken, door met een gezamenlijk muziekstuk af te sluiten.

Het opleidingsorkest bestaat uit leerlingen die 1 jaar tot 8 jaar les hebben op hun gekozen instrument. Zij worden ondersteund door een aantal ervaren muzikanten. Michel van den Berg heeft de leiding over het opleidingsorkest. Intussen heeft dit jonge orkest al verscheidene prijzen in de wacht gesleept!

De blokfluitgroep bestaat uit 1ste en 2de-jaars leerlingen. Na het opleiding orkest lieten zij door middel van een achttal liedjes horen wat zij het afgelopen 2 jaar of korter geleerd hebben van de blokfluit docent Marjo van der Locht.

Vervolgens speelde het harmonieorkest drie verschillende muziekstukken. Het harmonieorkest bestaat uit jeugd- & volwassen leden. De leeftijd loopt uiteen van 11 tot 75 jaar. Bij de keuze van haar repertoire laat harmonie Gaudete zich leiden door een evenwichtige balans tussen zowel klassieke- als origineel voor harmonieorkest geschreven composities. Ook het populaire genre komt aan bod tijdens dit concert.
Deze middag wordt het harmonieorkest gedirigeerd door de vaste dirigent: Hans de Wilde.
Hans is sinds dit jaar de nieuwe dirigent. Weliswaar was hij er al even tijdens het Maestroconcert maar toen moest hij het dirigeren toch voornamelijk aan de drie Maestro's overlaten. Nu is er dan de eerste échte kennismaking.

Het geheel werd afgesloten door het gezamenlijk optreden van alle groepen. Na afloop werd er onder genot van een consumptie nog gezellig nagepraat over deze mooie en muzikale middag voor jong en oud.Benoeming Lid van Verdienste


Op het afgelopen Caeciliafeest hebben we Chris van Grinsven tot Lid van Verdienste mogen benoemen.
Chris is in het verleden jarenlang onze tambour-maitre geweest.
Daarna is hij tot het bestuur toegetreden en daarin zich o.a. speciaal met jeugd en opleiding beziggehouden.
En dat is ongelofelijk veel werk!
Terecht betrok Chris zijn vrouw Greetje- ook al zeer actief binnen Gaudete - in zijn dankwoord bij de huldiging.Marleen is 'Maestro Cuijk 2019'


Onder luid gejuich van het massaal opgekomen publiek werd op zondag 20 januari Marleen Kuipers-Smits uitgeroepen tot Maestro Cuijk 2019.


Na een opwarmronde en uitleg door Peter Hendriks en Marco van Teeffelen kon de wedstrijd beginnen.
Kandidaat Maestro Jos Janssen beet het spits af bij de eerste ronde met het nummer Grease en ontving 24 punten van de jury, Iedje Heere, Gerty van Lith en Marcel Siebers.
Hierna volgde Marleen met Music from Frozen en nam meteen al flink afstand met twee negens en een tien!
Martijn Willems, de derde Maestro in spé, dirigeerde Eighties Flashback en ontving hiervoor 23 punten.
De nieuwe dirigent van de harmonie Hans de Wilde dirigeerde hierna Benny Goodman Memories.

Tijdens de tweede ronde werden er geen cijfers bekend gemaakt om de spanning er in te houden. Ook het publiek mocht haar voorkeur voor een kandidaat kenbaar maken met behulp van een decibelmeter.
De jurering voor de tweede ronde was hierna een formaliteit want het applaus en gejuich waren overdonderend.

De Maestro's dirigeerden samen nog de mars Arsenal en dat moest natuurlijk een beetje in de soep lopen, tot grote hilariteit van het publiek.
De lady speaker Jacqueline Rutten bedankte hierna uitvoerig alle medewerkenden en de vele vrijwilligers.
De zoektocht naar een Maestro is zeker voor herhaling vatbaar.
Een samenvatting van het concert, gemaakt door De Valuwe WijkTV, kan bekeken worden door op de volgende link te klikken: Maestro concert 2019


Dirigenten in spé druk met repeteren


De dirigenten in spé, makelaar Martijn Willems, café-eigenaresse Marleen Kuipers-Smits en journalist Jos Janssen, zijn druk bezig met repeteren voor het Maestroconcert.
Dat valt nog niet mee! Geniet van onderstaande video voor een impressie.