Archief 2021


Concert voor jubilerende fanfare Heilige Agatha


In het weekend van 6 en 7 november vierde kerkelijke fanfare Heilige Agatha haar 100 jarig bestaan.
Ter gelegenheid van dit heugelijke feit waren een aantal activiteiten gepland, waaronder een Maestro finale met 3 eerdere winnaars, een eredienst en enkele concerten van bevriende muziekgezelschappen.
Zondag 7 november was ons concert ingepland. Dit was het eerste concert voor onze harmonie sinds lange tijd.
En het was ook het eerste concert voor Gaudete met onze 'nieuwe' dirigent Joost van Wijchen, die hier- vanwege de coronamaatregelen afgelopen anderhalf jaar- wel erg lang op heeft moeten wachten.
Tot op de laatste dag was het spannend of de festiviteiten wel konden doorgaan, omdat het aantal besmettingen wel erg snel opliep in die week.
Met de QR code bij de hand, 1,5 meter afstand houdend -ook op & voor het podium- en veel wijsheid kon het toch allemaal veilig en met veel genoegen plaatsvinden.


Klik op bovenstaande video om de uitvoering het stuk: "Ouverture to a New Age" van componist Jan de Haan is te bekijken, hopelijk met net zo veel plezier als wij het hebben gespeeld!


Succesvolle voortzetting van muzikale carrières


De diverse theorie- en praktijkexamens van onze leerlingen moesten al meerdere keren worden uitgesteld vanwege de pandemie.
Eind oktober was het laaste, openbare gedeelte, van het D-examen van Merel Ubeda.


Dit vond plaats in een mooi gevulde, sfeervol ingerichte kleine zaal van de schouwburg.
Het D-examen was in drie gedeelten opgesplitst: theorie, een besloten gedeelte en deze dag een openbaar deel.
Ze speelde vier klassiek getinte stukken. Afwisselend samen met pianist Jens Seebeck, saxofoniste Veerle Barten en trompettist Paul Brons.
De toehoorders genoten van muziekspelen van een hoog niveau. De examencommissie was ook vol over het spel en presentatie van Merel; het was dan ook geen verrassing dat ze geslaagd is, en wel met lof!
Merel heeft het D-diploma op 15-jarige leeftijd behaald, ze volgt al muziekles vanaf haar 7e jaar en heeft daarbij alle geledingen van Gaudete doorlopen. Zij wil haar klassieke opleiding verder gaan ontplooien en zien of ze zich breder kan ontwikkelen in ook andere muziekstijlen.

Op verschillende tijdstippen eerder dit jaar hadden andere leerlingen intussen ook diploma's gehaald, zodat iedereeen nu tegelijk op de foto kon.


Van links naar rechts:
•  Ziva had al in het voorjaar van 2021 haar A-diploma dwarsfluit gehaald
•  Merel behaalde het D-diploma op saxofoon
•  Gert slaagde voor zijn B-diploma op trompet.
•  Paul sleepte het C-diploma op saxofoon binnen
•  Eva deed het ook prima en verkreeg het C-diploma op dwarsfluit.

Allen van harte proficiat met deze volgende stap in je muzikale ontwikkeling!


Laatste kans om nog te stemmen


Gaudete doet ook dit jaar weer mee aan de Rabo ClubSupport actie.
Bij deze actie kun je een stem uitbrengen op een vereniging die jij graag wilt ondersteunen.
Natuurlijk hoort Gaudete ook bij jouw favorieten!
Hoe meer stemmen, des te hoger het bedrag dat de RABO bank uitkeert aan de gekozen vereniging!
Het kan nog een paar dagen; nog t/m maandag 25 oktober en dan sluiten de stembussen.
Dus: gewoon even doen, want elke stem telt. Ga met deze link: Stem uitbrengen naar de website om te stemmen.Kleding inzamelactie najaar 2021


Het is weer zo ver: tijd om de winterkleding uit de kast te trekken en tegelijk de zomerkleren te scheiden: wat gaan we bewaren en wat kan eigenlijk wel weg?
Goede, nog draagbare kledingstukken kun je dan inleveren bij onze harmonie, waarme je meteen de clubkas een beetje ondersteunt.
Niet alleen leden kunnen hieraan meedoen, maar vraag ook- en vooral- familie, vrienden en buren om voor ons kleding te sparen: hoe meer hoe beter!
De spulletjes moeten worden aangeleverd in gesloten plastic (vuilnis) zakken.


Wat mag er allemaal wel- of niet ingeleverd worden:
•  Wel kleding, huishoudtextiel, schoenen, riemen en tassen.
•  De ingeleverde spullen moeten nog goed bruikbaar c.q. draagbaar zijn.
    Dus geen vodden, smerige kleding of afval.
•  Kussens, dekbedden, zware overgordijnen en matrassen worden niet ingenomen.

Je helpt de harmonie hier enorm mee, dat hebben de afgelopen acties al aangetoond!

Op zaterdagochtend 16 oktober 2021 tussen 9 en 11 uur kan de kleding ingeleverd worden aan de poort bij Phoenix Fabrikations, Simon Homburgstraat 15 in Cuijk. (Industrieterrein De Beijerd en Het Riet). Met onze hartelijke dank!


Algemene ledenvergadering 2021

Door de bekende coronamaatregelen moest deze vergadering, die normaal gesproken wordt gehouden in maart, worden uitgesteld tot betere tijden.
Na de vakantie in september was het dan eindelijk zo ver.
Ook gebruikelijk is dat de vergadering wordt gehouden tijdens de reptitieavond op dinsdag.
Maar omdat er nu binnen enkele weken een optreden gepland staat, en de muzikale 'dipjes' van de corona-pauze hesteld moest worden, is gekozen om hier geen repetitie aan op te offeren, maar uit te wijken naar een weekend.
Om het geheel aantrekkelijk en gezellig te maken, heeft het bestuur besloten om na afloop van de vergadering alle aanwezigen een lunch aan te bieden. Deze werd door een groep enthousiaste vrijwilligers voorbereid op locatie, namelijk in de MFA Cuijk Noord.


Tijdens de vergadering was een belangrijk deel gewijd aan de invoering van de commissies structuur. In principe nemen alle leden deel aan een commissie, en door zo de taken en werkjes te verdelen hoeft ieder voor zich maar relatief weinig tijd en energie te besteden. Vele handjes maken licht werk.
De begroting 2021 moest ook nog worden vastgesteld, ondanks dat driekwart jaar al verstreken is. De lockdown is hierin de schuldige, door overmacht kon het echt niet anders.
He bestuur is ongewijzigd gebleven; twee aftredende leden hebben zich herkiesbaar gesteld en er waren geen tegenkandidaten.
Twee andere vaste agendapunten, het toekennen van de Loftrompet en het uitreiken van een muziekstuk door de leden van verdienste, zijn door omstandigheden komen te vervallen.

Aan het eind van de vergadering waren we ook wel toe aan de prima verzorgde lunch met aansluitend een gezellig samenzijn. Ondanks allerlei hindernissen kijken we terug op een geslaagde bijeenkomst in een setting die mogelijk wel voor herhaling vatbaar is.


De samenspeelgroep mag ook weer beginnen!

Door alle corona beperkingen kon de samenspeelgroep, even als vorige jaar, ook nu weer niet van start gaan in maart, wat wel gebruikelijk was.
Net voor de zomervakantie in juni gaf de overheid weer toestemming voor groepsrepetities voor de jeugd, dit was echter te laat om het nog op tijd te organiseren.
Dus kwamen 6 de muzikanten nu voor de eerste keer in september bij elkaar: 3 klarinetten, 1 trompet, 1 juniorsaxofoon en 1 drummer.
Het is wel een complimentje waard dat de leerlingen het uitstel van 6 maanden hebben volgehouden en thuis flink - ook nog eens deels online - hebben doorgespeeld. En omdat iedereen langer les heeft gehad, ging de eerste repetitie dan ook harstikke goed!

Sinds 2015 biedt de harmonie beginnende muzikanten de gelegenheid om deel te nemen aan een 'opstartorkest', genaamd de samenspeelgroep.
Instrumentleerlingen die ruim een half jaar (of meer... ) les hebben gevolgd op hun 'nieuwe' instrument hebben dan voldoende geleerd op het gebied van noten lezen & - spelen, theorie en ritme om de tweede stap in hun muzikale carrière te zetten.
Je hoeft dus echt niet eerst wereldkamipoen te worden voordat je kunt gaan samenspelen.

Het doel is om te leren samenspelen, wat simpel klinkt maar toch heel anders is dan in je eentje thuis muziek maken.
Thuis mag je zelf bepalen wanneer je begint en hoe je het wilt spelen.
Maar nu staat er opeens een dirigent voor die van alles zegt, hoe je moet spelen en hoe snel - en ook nog eens in de maat!
Naar elkaar leren luisteren hoort er ook bij en is best lastig in het begin, want verschillende andere instumenten proberen je af te leiden daarbij komt ook nog dat niet iedereen hetzelfde speelt als jij .

De samenspeelgroep is een voorbereiding op het volgende orkest, het opleidingsorkest, en gaat naar verloop van ruim een half jaar hierin op.
Met de ervaring die dan al is opgedaan is de overstap een stukje eenvoudiger .
Zowel de samenspeelgroep als het opleidingsorkest staan onder leiding van dirigent Michel van den Berg.


Afsluiting zonder zomerconcert


Door de bekende beperkende maatregelen hebben we meer dan een jaar niet kunnen repeteren met het harmonieorkest!
Met dank aan de epidemie en allerlei regeltjes- de een wat logischer dan de ander- die werden opgelegd.
Eindelijk mocht het weer, op 1 juni, samen spelen: blijven zitten, maar wel op veilige afstand, zonder pauze en na afloop meteen vertrekken etc.
Laten we zeggen dat het niet optimaal gezellig was, maar: veel beter dan niets!
En er zijn altijd leden die nog niet gevaccineerd zijn, of - vanwege risikogroep- het nog niet aandrufden om te komen.
Dus de bezetting van eerste reptitie na de lockdown was verre van volledig, maar dat mocht de pret niet drukken van het weer samen musiceren: heerlijk.


In een paar weken met zo'n kleine bezetting een concert voorbereiden na een jaar niet repeteren is niet haalbaar.
Daarnaast was het ook erg onduidelijk of het werd toegestaan, en het is de vraag of het publiek ook weer durft te komen.
Dus moest de traditionele afsluiting van het jaar, het Kerkpleinconcert, voor de tweede keer op rij worden afgezegd.
Als alternatief bood het bestuur een gezellige avond aan met een drankje en een borrelhapje.

Met een redelijk goede bezetting bleef men tot ruim 22.00 uur lekker buiten zitten en tegen 23.00 uur gingen de laatsten weg.
Al met al een geslaagde avond en toch nog een gezellige gezamelijke afsluiting van een alweer vreemd seizoen.


Jeugd geeft optreden bij Looierij


Het hele jaar wel (thuis) gespeeld maar nog niet opgetreden, dat zal ons niet overkomen!
De jeugd snakt ernaar om te laten horen wat ze allemaal in huis hebben.
Omdat het natuurlijk leuk is als er publiek aanwezig is- ook al mocht dat niet erg veel zijn in de horeca- vond ook lunchroom De Looierij dat ook een leuk idee, om zo de gasten van life muziek te laten genieten.
Gelukkig scheen de zon volop, zodat we lekker buiten op het terras konden zitten.
Het opleidingsorkest opende het concertje met het nummer "Flashmob". Oorspronkelijk is een flashmob ("flitsmeute") een groep mensen die plotseling op een openbare plaats samenkomen, waarbij ze iets geks doen en dan weer snel uit elkaar gaan.


Halverwege het optreden mocht de samenspeelgroep ook met enkele nummers laten horen wat ze al hadden geleerd.

Aan de reacties van het publiek kon je merken dat die het ook erg konden waarderen. Na het optreden werden de muzikanten voorzien van een drankje en een hapje, waarbij de bitterballen toch wel het hoogtepunt waren! Dit moesten we maar vaker doen ....

Blokfluitproeflessen bieden hoop


De oorspronkelijk geplande proefles blokfluit vorige jaar was al 2x uitgesteld door corona.
Twee aspirant muzikanten vonden het allemaal veel te lang duren: de ene ging nu dan toch maar naar sport en de ander had besloten piano te gaan leren spelen. Jammer, ze zullen nu nooit weten wat ze allemaal gaan missen....
De overigen moesten wel erg lang wachten, maar in juni dit jaar was groepsles eindlijk weer toegestaan door de overheid.
Intussen had een moeder van een leerling flink gelobbyd, waardoor er ineens dubbel zoveel aanmeldingen voor een proefles binnenstroomden!
Zo zaten er opeens wel 9 kinderen aan tafel om de eerste noten op de fluit te leren.
Zij waren zo enthousiast dat we besloten om in juli nog een keer een proefles te organiseren voor deze groep.
We hebben goede hoop dat we uit de tweede groep van 6 leerlingen na de zomdervakantie weer een blokfluitklasje kunnnen gaan opstarten.


Corona perikelen.


Over meer dan een jaar met op- en neergaande coronamaatregelen valt niet zo spectaculair veel te melden.
We mochten niet samenkomen om te repeteren, of vergaderen, of borrelen, zalen werden gesloten, examens vervielen, concerten afgelast of uitgesteld tot betere tijden.
Achter de schermen (... ook letterlijk) werd wel gewoon doorgewerkt, want ook al moest er een stuk minder geregeld worden, sommige zaken gaan gewoon wel door.
'Online was het nieuwe toverwoord en dat werd het nieuwe normaal. Niet iedereen werd blij van zoveel naar het scherm turen, maar bij gebrek aan een alternatief om toch iets samen te mogen doen bood dit wel mogelijkheden.

In februari 21 hebben we met alle muzikanten een luchtige quiz online gehouden. Dit was voor het eerst dat leden elkaar na 6 maanden weer samen konden zien.


Dirigent Joost had best wel wat muzikaal-lastige vragen opgesteld waarbij antwoorden dan maar gegokt moesten worden. Zo werd er na uitleg ook nog het een en ander geleerd die avond.
De tweede online bijeenkomst stond in het teken van de concours-vraag: hoe denkt de harmonie over concoursdeelname volgend jaar? Dirigent Joost heeft een uitgebreid draaiboek & planning gepresenteerd, zodat iedereen kon zien wat er allemaal voor gerepeteerd moest worden, hoe vaak en wanneer. Hierna werd iedereen in kleinere groepjes opgesplitst om onderling over een aantal stellingen te discussieren.
Aan het eind presenteerde elk groepje een samenvatting van wat er besproken was.
Het doel, voorlichting, uitwisseling van meningen en oordeelsvorming, is bereikt; besluitvorming over deelname vindt later plaats in de algemene ledenvergadering.

Maar ook dus: online vergaderen met het bestuur

En, met de complimenten, online repetitie met de samenspeelgroep; dubbel lastig voor- & met deze jonge beginnende muzikanten!

Het opleidingsorkest heeft online ook zijn best gedaan; ook al was het een beetje behelpen, zo blijf je toch bezig en hou je ook je instrument een beetje in vorm ( ...) .

En op die manieren werd er geroeid met de riemen die je hebt. We zijn blij dat dit allemaal mogelijk is, maar hopen nog veel meer dat we straks weer gewoon ouderwets samen muziek kunnen maken.